GİRİŞ
Merhabalar arkadaşlar, daha önce başka bir videomuzda boşanma davalarında nelerin delil olabileceğinden bahsetmiştik. Bugün ise, hukuka aykırı yollardan elde edilen delillerden bahsedeceğiz. Acaba bu deliller mahkemece değerlendirmeye alınır mı, alınırsa ne ölçüde ve hangi koşullarda alınır. Videomuzda tüm bu soruların cevabını bulacaksınız.
Aslında hukukun en temel prensiplerinden birisidir. Hukuka aykırı yollardan elde edilen deliller mahkemece dikkate alınamaz. Zira, özel hayatın gizliliği vardır. Fakat, Çekişmeli boşanma davalarında deliller değerlendirilirken olayın özelliğine göre bu konuda daha esnek davranıldığını da görmekteyiz. Çünkü; boşanma davası zaten konusu gereği özel hayatın gizli alanlarını ilgilendirmektedir.
Konunun daha iyi anlaşılması adına somut olaylar üzerinden örnekler vererek konuyu anlatmaya çalışacağım.
Önce kamera ve ses kayıtları ile ilgili örnekler vermek istiyorum.
Mesela, çocuk sahibi karı koca çalışan bir çift, evlerine çocuklarını veya bakıcısını izlemek için kamera taktırıyorlar. Her iki tarafından onayıyla takılıyor bu kamera. Sonra evde kamera kayıt halinde iken, aralarda tartışma çıkıyor. Daha sonra boşanma davası açmayı düşünen eş; çiftler arasındaki anlaşmazlığı ispatlamak adına bu kamera kaydına delil olarak dayanabilir mi? Evet dayanabilir ve bu kayıtlar mahkemece de dikkate alınır. Çünkü, burada hukuka aykırı olarak alınmış bir kayıt bulunmamakta.
Şimdi örneği değiştiriyorum. Kadın kocasından şüpheleniyor ve belki bir delil bulurum diye gizlice, kocasının işyerine gidip yine gizli bir şekilde oradaki kamera kayıtlarından kopya alıyor, işte burada hukuka aykırı bir şekilde delil elde söz konusudur ve Dolayısıyla bu delile dayanamayız.
Şimdi whatsapp yazışmaları üzerine konuşalım.
Eşlerin karşılık olarak birbiri ile yapmış olduğu whatsapp yazışmaları elbette boşanma davasında delil olabilir. Tabi bu yazışmaların saklanması lazım. Yoksa, boşanma davası için tüm yazışma içeriğinin whatsapptan istenmesi ve gelmesi diye bir şey söz konusu değildir. Bu delile dayanan kişilerce genelde telefonların screen shot (ekran kaydı) özelliği kullanılarak ekranın resmi alınmakta ve bu yazışmalar mahkeme dosyasına sunulmaktadır. Uygulamada bu yazışmalara delil olarak dayanılması durumunda, mahkemece adli bilişim uzmanından bu konuda rapor alınmaktadır ve taraflar arasındaki yazışmaların bilirkişilerce dökümü yapılmaktadır.
Fakat, eşin telefonuna casus yazılım programı yükleyerek, başkası ile yaptığı whatsapp konuşmaları elde eden eş boşanma davasında buna delil olarak hiçbir şekilde dayanamaz. Çünkü burada delillerin elden edilmesi tamamen hukuka aykırıdır.
Şimdi sosyal medya içeriklerinin delil değeri üzerine konuşalım ve de örnekler verelim.
Tıpkı whatsapp yazışmalarında olduğu gibi burada da hukuka uygun olarak elde edilmiş olan bu paylaşımların boşanma davalarında delil oluşturacağı nettir. Mesela, eşinize karşı açmış olduğunuz boşanma davasında, eşinizin İnstagram veya Facebook üzerinden, herkese açık olarak paylaştığı fotoğraflar veya yer bildirimlerine delil olarak dayanabilirsiniz. Çünkü bu zaten herkesin kolaylıkla görebileceği veya ulaşabileceği en nihayetinde gizli olmayan paylaşımlardır. Eğer bunlar bir boşanma sebebi teşkil ediyorsa elbette ki, davada delil olarak dikkate alınacaktır.
Fakat; daha önce bahsettiğim gibi casus yazılım programlarıyla veyahut başka bir yöntemle mesela şifre kırma yöntemiyle eşinizin sosyal medya hesaplarına onun rızası dışında girer ve buradan özel yazışmaları paylaşımları alırsanız, kural olarak bunlara boşanma davasında delil olarak dayanamazsınız.
Örneği biraz farklılaştıralım; herhangi bir casus yazılım programı kullanmadınız veya şifre kırma işlemi yapmadığınız, eşinizin sosyal medya hesabı açık ve orada eşinizin sizi aldattığını öğrendiniz. Peki buna delil olarak dayanabilir miyiz? Kanaatimde başka yan deliller ile de desteklenmek kaydıyla bu durumda o paylaşımlara delil olarak dayanmamız mümkündür.
Konu ile ilgili son bir örnek veriyim. Mesela, kadın sahte bir hesap açıyor ve kocası ile orada arkadaş oluyor ve bu şekilde kocasının ile sahte hesaptan yaptığı yazışmalara dayanarak kendisinin aldatıldığını ispatlayabilir mi? Buna kesinlikle hayır diye cevap verebiliriz. Çünkü burada bırakın hukuka aykırı yoldan delil elde etmeyi resme hukuka aykırı olarak delil yaratılmıştır ve bu deliller mahkemece hiçbir şekilde dikkate alınamaz.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki; bu bahsettiğimiz deliller (ses kayıtları, video kayıtları, whatsapp yazışmaları ve sosyal medya içerikleri) bunları mahkemece dikkate alınıp alınmayacağı tamamen, bu delillerin elde ediliş şekliyle ilgilidir. Hukuka uygun şekilde elde edilen deliller mahkemece dikkate alınırken, hukuka aykırı yollardan elde edilen deliller ise kural olarak dikkate alınmayacaktır. Ama, önemle vurguluyorum boşanma davalarında hukuka aykırı olarak elden edilmiş delillerin değerlendirilmesinde diğer hukuk davaların göre de daha esnek davranılmaktadır.
Evet videomuzun sonuna geldik. Umarım verdiğimiz bilgiler sizler için faydalı olmuştur. Görüşmek üzere.