GİRİŞ:
Merhaba arkadaşlar bu hafta miras hukuku üzerine konuşacağız. Konumuz mirasın reddi yani eski adıyla reddi miras. Mirasın reddi nedir? Hangi durumlar da yapılabilir, nasıl yapılır, süreye tabi midir, sonuçları nelerdir, tüm bu sorular ve fazlasına videomuzda cevap bulacaksınız.
TANIMLAMA
Miras hukukunda, gerek yasal mirasçılar olsun ve gerekse atanmış mirasçılar olsun miras bırakanın ölümüyle kendiliğinden mirasçılık sıfatını kazanırlar. Fakat, mirasçılık sıfatı kazanıldığında artık miras bırakanın sadece aktif mal varlığı size geçmez, bununla beraber artık onun pasifinden yani borçlarından da sorumluluğunuzdur.
İşte reddi miras da burada devreye girer. Mirasın reddi, miras bırakanın ölümü üzerine mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanabilir.
Mirasın reddi iki şekilde düzenlenmiştir. Birincisi mirasın gerçekten reddi, ikincisi ise mirasın hükmen reddidir. Biz bugünkü videomuzda mirasın gerçek reddi üzerinde duracağız.
MİRASIN GERÇEK REDDİ NEDİR?
Kısaca; miras bırakanın ölümünden sonra Mirasçıların, kanunda öngörülen şartlara ve sürelere uyarak, mirası kabul etmediklerine dair dava açmalarıdır.
GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME, HASIM, YARGILAMA PROSEDÜR.
Bu konuda görevli ve yetkili mahkeme miras bırakanın en son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesidir. Bu dava hasımsız olarak açılabilir. Yani bu davayı açarken illa bir hasım yani karşı taraf göstermeniz gerekmez.
Açılan bu davada mirasın kayıtsız ve şartsız olarak reddedildiği beyan edilmelidir. Bu çok önemlidir. Zira, reddin hukuki sonuç doğurabilmesi için şart içermemesi, hiçbir şüphe ve tereddüde yer vermeyecek şekilde açık ve kesin olması gerekmektedir.
SÜRELER;
Hemen sürelerden de bahsedelim. Kanun koyucu burada üç aylık süre öngörmüştür. Bu süre kural olarak miras bırakanın ölüm tarihi ile başlar. Ancak, mirasçı kendisinin mirasçı olduğunu daha sonra öğrenmişse ve bunu da mahkemeye ispatlayabilirse bu durumda süre, öğrenme tarihinden başlayacaktır. Bu süre hak düşürücü süre olup, hakim davanın süresinde açılıp açılmadığını resen inceler. Bu süre atanmış mirasçılar içinse yine üç aydır, fakat burada süre vasiyetnamenin atanmış mirasçıya resmen bildirilmesinden başlar.
REDDİ MİRAS HAKKI HANGİ DURUMLARDA DÜŞER.
MİRASIN REDDİNİN SONUÇLARI;
Şimdi de mirasın reddinin sonuçları üzerine konuşalım. Tabi bunu konuşurken bir ayrım yapmak gerekiyor.
Yasal mirasçılar açısından sonuçları;
Önce yasal mirasçılar açısından sonuçlarını konuşalım;
Atanmış mirasçılar açısından sonuçları;
Atanmış mirasçıların mirası reddetmeleri halinde aksine bir düzenleme yoksa reddedilen miras kesiminden sadece yasal mirasçılar yararlanır (TMK m 611/ll).