GİRİŞ
Merhabalar. Bugün evlat edinme konusu konuşucaz. Evlat edinmenin prosedürü nasıldır? Bunun için bir dava açmak gerekli midir? Şartları nelerdir? Evlat edinme gerçekleşti bunun sonuçları nelerdir? Tüm bu sorular ve fazlasına videomuzda cevap bulacaksınız.
Öncelikle şunu söyleyelim. Evlat edinmek isteyen kişiler, mutlak surette evlat edinme davası açmak zorundadırlar. Evlat edineme ancak mahkeme kararı ile gerçekleşmektedir.
ŞİMDİ EVLAT EDİNMENİN ŞARTLARINI KONUŞALIM
Hukukumuzdaki düzenlemeye göre evlat edinme şartları, evlat edinilecek kişinin 18 yaşından büyük veya küçük olmasına göre farklılık arzetmektedir. Şimdi her ikisini de sırasıyla anlatalım
Önce 18 Yaşından Küçüklerin Evlat Edinilmesini konuşalım
Henüz 18 (on sekiz) yaşını doldurmamış olan küçüklerin evlat edinilmesi için gereken şartları şu şekilde sıralayabiliriz.
18 Yaşından Büyüklerin Evlat Edinilmesi
Her ne kadar 18 yaşını doldurmuş olan kişilerin özgürce karar verebilme hakları olsa da evlat edinme hususu kamu düzenini etkileyen bir husus olduğu için Türk Medeni Kanununca şekil şartlarına bağlanmıştır. Buna göre 18 yaşından büyüklerin evlat edinilmelerinde şu şartların sağlanmış olması gerekir :
ŞİMDİ DE EVLAT EDİNME DAVASININ PROSEDÜRÜNDEN BAHSEDELİM.
Önce Evlat Edinme Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme hangisidir bunu konuşalım. Evlat edinme davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Şayet davanın açılacağı yargı alanında Aile Mahkemelerinin olmaması halinde dava, Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülecektir. Evlat edinme davalarında yetkili mahkeme ise eşlerden birinin veya evlat edinecek kişinin oturma yeri Aile Mahkemesidir.
Peki davayı açtınız. Yargılama prosedürü nasıl ilerler onu konuşalım. Öncelikle mahkeme az önce bahsetmiş olduğum tüm şartların dava konusu olayda bulunup bulunmadığını kontrol etmek zorundadır. Bunlar emredici nitelikteki düzenlemelerdir.
Bu şartların olduğunu tespit eden hakim hemen akabinde, ilgili kişileri dinlemelidir. Kimdir bu ilgili kişiler, evlat edilen ve varsa onun alt soyu, evlat edinilen ve varsa anne babası bunlar dinlenmelidir.
Yine tarafların sosyal ve ekonomik durumları araştırılmalıdır. Dava sürecinde evlat edinecek kişilerle evlat edinilecek küçük arasındaki hukuki ilişki irdelenecek, evlat edinme işleminin gerçekten amacına hizmet edip etmeyeceği saptanacaktır. Bunun için uzmanlardan da görüş alınacak ve bilirkişi raporu olarak dosyada yerini alacaktır.
EVLAT EDİNME DAVASININ ÇOK ÖNEMLİ SONUÇLARI BULUNMAKTADIR. ŞİMDİ DE BUNLARI KONUŞALIM.
Evlat edinme davasının sona ermesi ve evlat edinme kararının çıkmasıyla birlikte bazı hukuki hususlar değişiklik kazanacaktır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür :