GİRİŞ
Merhaba arkadaşlar. Bugün iştirak nafakasından bahsedicez. İştirak nafakası nedir? Hangi şartlarda hükmedilir? Hükmedilen nafaka miktarı neleri kapsar? Bu ve daha fazla sorunun cevabını videomuzda bulacaksınız.
İştirak nafakası; Velayet hakkı kendisi olmayan tarafın müşterek çocuk için velayet hakkı kendisinde olan tarafa ödediği nafakadır.
NAFAKA MİKTARININ BELİRLENMESİ
Burada nafaka miktarı belirlenirken, araştırılacak iki önemli husus bulunmaktadır. Bunlardan birincisi anne ve babanın hayat koşulları ve maddi durumları, ikincisi ise çocuğun ihtiyaçlarıdır.
Maddi durumdan kasıt tarafların ekonomik ve sosyal durumlarıdır. Bu bağlamda anne ve babanın geliri detaylı şekilde araştırılmalıdır. Yeterli geliri olmayan taraf çocuğu için iştirak nafakası vermeyebilir. Örnek veriyorum. Herhangi bir geliri olmayan ev hanımı bir kadın olsun. Boşanma davası sonucunda müşterek çocuğun velayetinin kocaya verildiğini ve kadın için de bir kısım yoksulluk nafakasına hükmedildiği farzedelim. Zaten ihtiyacı olduğu için kendisine yoksulluk nafakası verilen kadın, kocasına çocuk için iştirak nafakası ödemez.
Çocuğun ihtiyaçları noktasında ise şunları söyleyebiliriz. Nafaka miktarına karar verilirken çocuğun bakım ve eğitim giderlerinin net şekilde belirlenmiş olması gerekmektedir. Yine, çocuğun alıştığı yaşam şekli muhakkak dikkate alınmalıdır.
Şunu da önemle vurgulayalım ki; iştirak nafakası çocukların korunmasına yönelik olup kamu düzenine ilişkindir. Dolayısıyla, hakim iştirak nafakasına taraflardan bu yönde bir istek gelemese dahi karar vermek zorundadır.
Ayrıca, boşanma davası esnasında iştirak nafakası talep edilmemiş olsa dahi, sonradan gereksinim duyulması halinde yeniden talep edilebilir. Burada bir sınırlandırma yoktur. İştirak nafakası her zaman istenebilir.
Mahkemece verilen iştirak nafakası nasıl son bulur bundan bahsedelim.
Taraflardan birinin yani çocuğun veya nafaka yükümlüsünü ölümü ile nafaka son bulur.
Çocuğun ergenliğe ulaşmasıyla beraber yine nafaka kendiliğinden kalkar. Fakat, ergin çocuk kendisi için yardım nafakası talebinde bulunabilir. Örneğin; çocuk ergin olmasına rağmen eğitimine devam ettiğini gerekçe göstererek yardım nafakası davası açabilir.
İŞTİRAK NAFAKASININ YENİDEN BELİRLENMESİ
Kanuna göre; Durum ve şartların değişmesi halinde hakim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirleyebilir. Bu bağlamda, artırabilir, azaltabilir veya kaldırabilir. Yoksulluk nafakasında anlatmış olduğumuz şeyler aynen burada da geçerlidir.
Örnek veriyorum. Zamanında, nafaka yükümlüsü babanın kazancı çok iyi olduğu için yüksek bir nafakaya hükmedilmiştir. Fakat, nafaka yükümlüsü sonra iflas etmiştir. Bu durumda da, nafaka ödeyen kişi mahkemeye başvurarak nafakanın indirilmesini talep edebilir.
İŞTİRAK NAFAKASI İLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUDAN DAHA BAHSETMEK İSTİYORUM.
Mahkemece belirlenen iştirak nafakasının, mahkemenin öngördüğü şekilde nafaka yükümlüsü tarafından velayet sahibi ebeveyne düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir.
Dediğim gibi bu konu ile ilgili çok fazla hukuki ihtilaf ile karşılaşıyoruz. Örnek veriyim. Babanın çocuk her ay 1.000 TL iştirak nafakası ödemesine hükmedildi. Baba her ay bu parayı yatırmak zorundadır. Eğer oluyorsa aralarda çocuğu için almış olduğu hediyelerin parasını veya çocuğuna ekstra olarak vermiş olduğu harçlıkları hiçbir şekilde bu nafaka miktarından mahsup edemez. Bu konuda Yargıtay’ın çok net kararı bulunmaktadır. Çocuk için yatırılan okul taksiti dahi nafaka miktarından mahsup edilemez.