GİRİŞ
Merhaba arkadaşlar; bildiğiniz üzere sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkileyen bir koronavirüs belası ile uğraşıyoruz. Umarım en kısa sürede bundan kurtuluruz. Tabi tüm sosyal yaşantımız da bu durumdan olumsuz etkilendi ve hepimiz evlere kapandık.
Virüsün elbetteki hukuk alanına da bir çok etkisi oldu. Bununla ilgili olarak; Çin’den gelen bir haber dikkatleri çekti. Çin’in Wuhan kentinde, karantinanın kaldırılması ile beraber boşanma konusunda çok sayıda dava açıldığı; bunun sebebinin ise yaklaşık iki ay boyunca karantina altında yaşayan çiftler arasında görülen şiddetli geçimsizlik olduğu belirtildi. Biz de durumun ne olacağı, evliliklerin bu süreçten nasıl etkileneceğini zamanla göreceğiz.
Ben de hem buradan hem de bana bu dönemde çok gelen sorulardan esinlenerek “koronavirüs hastalığının hangi durumlarda boşanmak için sebep oluşturabileceği” konusunu irdelemek istedim. Eşlerden birinin koronavirüse yakalanması diğer eş için boşanma sebebi olur mu? Bu gibi durumlarda eşlerin karşılıklı yükümlülükleri nelerdir? Bu yükümlülüklerin ihlal edilmesinin yaptırımı nedir? Tüm bu sorular ve fazlasına videomuzda cevap bulacaksınız.
Konuyu ikiye ayırıp değerlendirmesini yapmak istiyorum.
İlk olarak; hasta olan eşe karşı diğer eşin açabileceği dava açısından bakalım. Eşiniz koronavirüs hastalığına yakalandı. Bu durum diğer eşe boşanma hakkı verir mi? Aslında bunun cevabı çok net, tek başına bu hastalığa yakalanmış olmak diğer eş için geçerli bir boşanma sebebi değildir. Hukukumuzda; eş hastalandı diye ondan boşanma istisnalar hariç kabul görmemektedir. İstisnalarından bahsedecek olursak; mesela akıl hastalığı bu durumun kanunda sayılmış bir istisnasıdır. Eşinizin eğer akıl sağlığı yerinde değilse, bu sizin için boşanmak konusunda haklı sebeptir.
Bunun dışında; mesela sadece cinsel yolla bulaşabilecek bir hastalığa eşiniz yakalandıysa, bu da aldatma için bir karine oluşturduğundan, boşanmak için haklı sebep görülebilecektir.
Ama bu verdiğim ve benzeri olabilecek çok istisnai örnekler dışında; az önce de söylediğim gibi eşim hastalandı diye boşanma davası açamazsınız. Çünkü; evlilik zaten iyi günde kötü günde bir arada durmak, birbirine destek olmaktır.
Yanlız, şimdi önemli bir noktaya değiniyorum. Koronavirüs hastalığına yakalanan eşiniz bununla beraber kendisine kusur atfedilebilecek davranışlarda bulunursa örnek veriyorum; birçok belirti olmasına rağmen doktora gitmekten ve kendine test yapmaktan kaçınıyorsa, yada hastalığı tespit edilmiş olmasına rağmen karantina kurallarına uymuyorsa, tedaviden kaçınıyorsa ve bu durumlar diğer eşin ve varsa diğer aile bireyleri için bir risk oluşturuyorsa, artık bu durumda hasta olan eşin kusuru söz konusudur ve diğer eşin boşanma davası açma hakkı doğar.
Tabi açacağı davada bu hususları ispat etmelidir. Bunun için tanık deliline, sağlık raporlarına, hastane kayıtlarına, kendi aralarındaki yazışmalara delil olarak dayanması mümkündür.
Şimdi de ikinci duruma geçelim. Hasta olan eş, diğer eşe hangi şartların varlığı halinde dava açabilir.
Az önce kısaca değinmiştim. Evlilik birliği içerisinde taraflar her daim bir birlerine yardım etme, bakma yükümlülüğündedir.
Diyelim ki; hastalandınız ve bakıma ihtiyacınız var, ama eşiniz sizinle hiç ilgilenmiyor, tedavinize yardımcı olmuyor. Sizi sürekli olarak yanlız bırakıyorsa bu durumda, hasta olan eş de diğer eşe haklı sebebe dayalı boşanma davası açabilir. Çünkü bu durumun artık evlilik birliğini temelden sarstığı kabul edilmektedir.
Önemli bir hastalığında kendisi ile ilgilenilmemesi geçerli bir boşanma sebebidir ve bu bir çok Yargıtay kararına da konu olmuştur.
Bu durumda açacağınız davada; eşinizin hastalık boyunca sizinle ilgilenmediğini ve gereken özeni göstermediğini kanıtlamak yeterli olacaktır. Peki bunu nasıl kanıtlayabilirsiniz kısaca ona da değinelim. Mesela taraflar arasında bu konudaki yazışmalar delil olabilir. Bunun yanında tanık deliline dayanılabilir. Eşin ilgisizliğine tanıklık eden kişiler, örnek veriyorum bu dönemde yanınızda olan aile bireyleri tanık olabilir. Veya diyelim ki bu dönem hastanede kaldınız, hastane personeli olan kişiler mahkemede dinletilebilir. Yine, hastanede kalınan bir durumda hastane kayıtlarına da delil olarak dayanılabilir.
Evet arkadaşlar bugün de videomuzun sonuna geldik. Şunu da söyliyim. Ben tabi sadece, bu konuyu irdelemek istedim, çünkü bununla ilgili sorular da aldım ve bilgilendirme ihtiyacı hissettim, özellikle böyle dönemdeler çiftlerin birbirne karşı daha anlayışlı olmaları ve daha fazla sabır göstermelerini tavsiye ediyorum.